Actueel

Blog: Wat is de invloed van het nieuwe bouwbesluit en de BENG eisen op de Nederlandse Zonweringsbranche?

26 maart 2024

De zonweringsbranche in Nederland staat voor uitdagingen met de komst van het nieuwe bouwbesluit bouwwerken leefomgeving dat sinds januari 2024 geldt. Dit bouwbesluit, gericht op energie-efficiëntie en duurzaamheid, heeft een aanzienlijke impact op alle nieuwbouw. Volgens de BENG eisen moeten alle nieuwe gebouwen voorzien worden van zonwering. Wat betekent dit voor onze branche? Wat zijn de uitdagingen? Lees hieronder verder.

Energieprestatie

De nieuwe bouwnormen leggen de nadruk op energiezuinige gebouwen. Nieuwbouw, zowel voor woningen als utiliteitsgebouwen, moet voldoen aan strenge energie-eisen (BENG 1 en BENG 2) en zelf energie opwekken (BENG 3). Daarnaast is er de TOjuli-norm om oververhitting te voorkomen.

Zonwering is cruciaal om oververhitting te verminderen bij nieuwbouw. Grote glasoppervlakken kunnen leiden tot ongewenste warmte, die traditioneel wordt bestreden met energie-intensieve methoden zoals airconditioning. Dit staat haaks op de BENG-richtlijnen. De interesse van gebouweigenaren/-beheerders verschuift hierdoor naar zonweringsproducten  die bijdragen aan een betere energieprestatie van gebouwen. Onze markt moet zich dus aanpassen aan de vraag naar producten die voldoen aan deze normen. Vanuit BREL zijn onze Solar producten en BREL SMART BUILDING hier goede oplossingen voor.

Integratie van Technologie
 

Innovatieve technologieën, zoals de steeds efficenter en technische slimmere accumotoren, worden steeds belangrijker in de zonweringsbranche. Hiermee kun je immers zonweringen, screens en rolluiken op een efficiënte en geautomatiseerde manier bedienen, wat past bij de behoefte aan slimme en energiezuinige oplossingen. Met BREL SMART BUILDING gaan we nog een stapje verder en kunnen we integraal de zonweringen van een groter gebouw bedienen.

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

De focus op duurzaamheid vereist dat zonweringsproducten vervaardigd worden met milieuvriendelijke materialen en methoden. Fabrikanten en dealers moeten zich richten op het aanbieden van producten die voldoen aan deze duurzaamheidsnormen, wat kan leiden tot nieuwe samenwerkingen en leveranciersselecties.

Certificering en Regulering

Strengere bouwnormen leiden tot een grotere behoefte aan certificering en naleving van regelgeving. Dat betekent dat wij en ook jullie, als fabrikanten en dealers, ervoor meoten zorgen dat onze producten en diensten voldoen aan de vereiste normen en regelgeving om concurrentievoordeel te behouden en het vertrouwen van klanten te winnen.


Kortom, de nieuwe bouwnormeringen dagen de zonweringsbranche uit om te innoveren en zich aan te passen aan de veranderende eisen op het gebied van energie-efficiëntie, technologie, duurzaamheid en regelgeving. Als we deze uitdagingen samen succesvol aangaan, zullen we mooie resultaten kunnen realiseren. Doe je met ons mee?

Reinoud Arts
BREL HOME

Terug naar overzicht