Nieuws

Met de BREL HOME motor werd elektrisch bedienen ineens makkelijk

06 april 2021

Net als de rest van de zonweringsbranche, heeft ook BREL HOME gemerkt dat zij ‘aan de goede kant’ van corona zitten. “Wanneer er meer geld wordt besteed aan de woning, kiezen consumenten bij de aankoop van binnenzonwering eerder voor elektrisch bedienbaar.

Consumenten krijgen steeds meer behoefte aan het hebben van een Smart Home. Dus binnen- en buitenzonwering aansturen door middel van een elektrische motor in combinatie met een HUB hoort daar ook bij. Het percentage zonwering dat met een elektrische motor wordt uitgerust, neemt al een aantal jaren toe. Dat zien wij ook aan de hand van onze verkopen. De elektrische motor in combinatie met een HUB is echt een trend van nu.”

De beginjaren van BREL HOME

BREL HOME bestaat nu 11 jaar, maar de motor van BREL is al veel langer een speler op de markt. Vanaf 2005 implementeerde Reinoud, die destijds een zonweringsproductiebedrijf had, de BREL motor al in zijn assortiment. In 2010 Reinoud en Erik samen het bedrijf BREL HOME gestart. Een groothandel voor motoren in de buitenzonwering. Zij zagen kansen in de markt, die op dat moment werd gedomineerd door één speler. In 2012 besloten zij om, met in gedachten Eriks achtergrond en 12 jaar aan kennis in raamdecoratie, ook die kant van de markt op te gaan. Een jaar later kwam BREL HOME met de eerste accumotor voor binnenzonwering. “Een doeltreffende stap.” geeft Erik aan, want: “Daarmee hebben wij onze naam gevestigd. Dat product heeft ons binnengebracht in de markt.” En een mooi product is het zeker. “Geen snoer nodig, je ziet niks. Monteurs in de binnenzonwering zijn vaak bang voor elektra, niet iedereen heeft verstand van elektriciteit. Met onze accumotor werd het ineens makkelijk.”

Monteren zonder gedoe

“Wat vind de zonweringsmonteur leuk? Zonwering ophangen. Maar dat geldt meestal niet voor het wegwerken van kabelgootjes of het boren van gaten in de muur en dan maar hopen dat het stucwerk niet meekomt. Het aardige van het concept van BREL HOME is: de accu zit in de motor, dus je hebt geen externe onderdelen meer. Dat maakt het heel makkelijk te installeren. Dus monteurs zijn hier natuurlijk heel blij mee. Bovendien, de branche heeft geen overschot aan goede monteurs, dus men zal vooral blij zijn dat ze vlot kunnen monteren.” Gaat deze gemakkelijke manier van monteren ervoor zorgen dat de consument het vaker zelf gaat doen? BREL HOME denkt van niet: “De gemiddelde consument heeft geen zin om zelf te monteren. Misschien zijn er een paar meer mensen die het zelf doen. Maar de klant wil toch advies, gaat in de meeste gevallen gewoon naar de specialist en laat alles monteren.”

Een motor op maat

Hoewel begonnen met standaard motoren voor buitenzonwering, vestigde BREL HOME zijn naam met hun accumotoren voor de binnenzonwering. “Wij zijn echt een motorspecialist. Wij maken voor iedere binnenzonwering leverancier een motor op maat. De buitenzonwering is een gestandaardiseerde markt, maar in de binnenzonwering heeft iedereen z’n eigen systeem. Wij zorgen ervoor dat de motor altijd past. Met onze 3D printers zijn we daar in geslaagd.“ Eenmaal ‘binnen’ in de markt voor rolgordijnen, volgde uitbreiding met motoren voor vouwgordijnen, jaloezieën en voor shutters en zware houten jaloezieën. “Daar heb je een relatief zwaardere motor voor nodig, die we vervolgens ook zijn gaan inzetten voor screens. Toen we met de accumotoren voor de binnenzonwering een stevige positie in de markt hadden, zijn we onze vervolgstappen gaan zetten voor de buitenzonwering.” De laatste jaren maakt ook het segment buitenzonwering een flinke groei door. “Onze eerste succesvolle motor voor buitenzonwering zetten we nu een jaar of zes in. Met een speciaal zonnepaneel erbij, dat je heel eenvoudig op het rolluik of de screen legt. Zie je niks van, en daarmee laad je de batterij op. Inmiddels hebben we ook een zwaardere motor erbij, bedoeld voor zwaardere buitenzonwering, zoals rolluiken.”

De levensduur van de BREL HOME accumotor

“Wij maken accumotoren voor binnenzonwering sinds 2013. In de afgelopen jaren hebben wij inmiddels ruim 150.000 accumotoren verkocht. Maar uitspraken doen over een periode van 20 jaar kunnen we dus nog niet. Duurtesten met accu’s zijn over het algemeen lastig, maar wij weten wel dat onze motoren voor binnenzonwering het na zeven jaar nog altijd uitstekend doen. Voor buitenzonwering weten we dat het na een aantal jaar ook nog steeds zo is. Wij geven bovendien drie jaar garantie op onze batterijmotoren. Als we het vergelijken met bijvoorbeeld Tesla accu’s, dezelfde accu’s als in onze motors, dan weten we dat die na 450.000 km nog steeds goed zijn. Na vijf jaar hebben ze nog 80% van hun capaciteit. Daarmee zeg ik niet dat onze batterijmotor exact hetzelfde haalt, maar het geeft wel aan dat die batterijen veel beter zijn dan vaak is gedacht.”

En hebben we wel eens problemen gehad met onze motors? Natuurlijk, maar dan ging het om de software bijvoorbeeld, of het oplaadpunt. Nooit om de batterij zelf. Die werkt altijd probleemloos”, aldus Reinoud Arts. Erik Budding vult aan: “Wij leveren aan grote namen, die zijn gegarandeerd kritisch. Zij zouden niet bij ons afnemen als de motor niet perfect werkte. Dat geeft wel aan, dat onze motors uitstekend zijn.” Daarna volgde de rest van de markt. Het is oprecht een mooi product, dat goed loopt. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. BREL HOME levert veel aan bedrijven over de grens.”

De slimme motoren van BREL HOME

BREL HOME heeft zijn eigen app. Arts: “Die hadden we eigenlijk al best snel. Toen riep iedereen nog ‘helemaal niet nodig, een afstandsbediening is genoeg’. Inmiddels hebben natuurlijk meer partijen zo’n app. Al onze binnenzonweringsmotoren zijn bi-directioneel, wat inhoudt dat je op je scherm terugziet wat de positie is van de aangestuurde zonwering. Met scenario’s kunnen we alles sturen. Andere grote fabrikanten hebben die terugkoppeling nog niet gerealiseerd voor binnenzonwering. Wij kunnen dat wel en zeker bij het aansturen en positioneren van de lamelstand van jaloezieën is dat heel handig en essentieel. Wil je de jaloezie 80% naar beneden hebben en de lamellen 60% open, dan kan dat met de slimme motoren van BREL HOME.

De volgende noviteit op de planning is de wifi-motor. “Die stuur je niet meer puur met afstandsbediening aan, maar met een app. Geen HUB meer nodig dus. Je downloadt de app en je kunt de binnen zonwering meteen vanaf je telefoon bedienen. Behalve je telefoon heb je echt niks meer nodig. En je kunt ‘m koppelen met Alexa, Google en Siri. Het is daarmee dus mogelijk vanaf elke locatie je zonwering bedienen.” In eerste instantie is deze noviteit bedoeld voor de buitenzonwering. “Omdat je 230 volt motoren nodig hebt. Wifi gebruikt heel veel energie, daarom kun je dat niet op accu sturen. Vooralsnog is het te zwaar voor binnenzonwering, dat op 12 volt motortjes draait, dan is je accu in no time leeg. Daarom beginnen we met buiten, maar op den duur krijgt ook binnenzonwering vast en zeker aansturing via wifi.”

Terug naar overzicht