Actueel

Blog CAD2M: 3D printen bij BREL HOME

24 maart 2021

Afgelopen week mochten we alweer de tweede RAPID ONE 3D printer bij BREL HOME afleveren. Hoe de in totaal negen dddrop 3D printers een aandeel leveren binnen de producten van BREL HOME? Dat lees je hier.

Uitdagingen

We bellen met Reinoud Arts, medeoprichter van BREL HOME. Hij vertelt ons over de uitdagingen binnen de sector. "We zijn in 2012 gestart met het maken van motoren binnen zonwering- rolluik & gordijnsystemen. Deze industrie kenmerkt zich door een enorme hoeveelheid aan soorten systemen. In essentie is het product hetzelfde, maar de afmetingen en soorten leidingen verschillen per systeem. Met elke wijziging moet de motor mee veranderen, zodat laatstgenoemde precies past in het eindproduct."

Reinoud gaat zijn verhaal verder over de ontwerpfase van het product: "We tekenen alles uit in SOLIDWORKS 3D CAD. Sinds de start met BREL Motors, handelsnaam van BREL HOME, hebben we al duizenden verschillende tekeningen in onze database. Dat geeft wel aan hoe specifiek het ons product is."

Slim wonen

De motoren van BREL HOME communiceren draadloos met de BREL HOME app. Doordat deze app weer communiceert met Google Home of Alexa kan de consument op spraak ook de zonwering of het rolluik bedienen. “Dat maakt de oplossingen van BREL HOME uniek. Via onze systemen kunnen eindgebruikers op afstand toegang krijgen tot hun (met BREL gemotoriseerde) zonwering of raamdecoratie. In tegenstelling tot andere aanbieders.”

3D Printen binnen de productie

Bij CAD2M weten we maar al te goed dat 3D printen een mooie toegevoegde waarde kan zijn binnen de productie. De inzet van Additive Manufacturing bij BREL HOME laat dat maar weer eens zien. "3D printen is voor ons dé oplossing. Wanneer we voor ieder onderdeel, dat dus in iedere situatie net weer iets anders is, eerst spuitgietmatrijzen moeten maken vóór we de onderdelen kunnen produceren is onbegonnen werk", vertelt Reinoud.

Naast het feit dat hierdoor veel kosten worden bespaard, is er een ander groot voordeel voor BREL. Met 3D printen kun je exact het aantal onderdelen maken dat nodig is, waardoor je minder afval produceert. "Met de komst van Additive Manufacturing produceren we de benodigde onderdelen pas nádat een bestelling is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat we geen overmatige onderdelen hebben die we uiteindelijk toch niet nodig blijken te hebben."

BREL HOME en CAD2M

De samenwerking tussen BREL HOME en CAD2M is begonnen en gegroeid in hartje Achterhoek, het epicentrum van de maakindustrie. "Ik kwam CAD2M met de dddrop 3D printer destijds tegen op de beurs. Inmiddels hebben we negen 3D printers op volle toeren draaien, waaronder twee RAPID ONE’s, het nieuwste pronkstuk van dddrop. Ik heb mooie verwachtingen voor de toekomst, want de vraag naar slimme woningen zal alleen maar verder toenemen."

Terug naar overzicht